Ru En

Snou Project main page

Yes! Apartment ( 2012-06-30 )

Architects: Nikolay Novichkov, Grigory Solomin, Sergey Serdyukov
Location: Moscow, Khamovniki district, 'Fusion Park' apartment house
Year of projecting: 2010
Year of project execution: 2011
Total area: 77 sq.m.
Photographs: Konstantin Dubovets, Ilya Ivanov

Description:
Context always influences architecture. Interaction with the world around happens to this or that extent in any case. YES apartment is not an exception to these rules. The apartment house (the apartment in question is located in) has been designed by the architecture Vladimir Plotkin. The building has been worked out as a Neo-Modernist architectural marvel. A minimalistic, geometrically precise, varied-height building realized in soft grey tones; located in Khamovniki district of Moscow. Initially it was a studio-apartment with one bed-room. Two big windows are facing Trubetskikh Park. The owner of the apartment is a cosmopolitan keen in modern arts and often staying abroad. He did not like the initially existing apartment planning, he was looking for something substandard, multifunctional, still comfortable and meeting his passion for modern art. The building itself, the apartment owner’s personality, his approach to life, have defined the main idea of the future interior, namely openness. The total area of the apartment (not a big one - 77 sq.m.) also contributed to this interior idea. Lack of partitions made it possible to create a multifunctional space with living zones flowing from one to another: living room, kitchen, bed room, bathroom, study and even toilet. The zones interaction is reached due to the rhythm of walls and a floor cast in wax concrete.

YES! Photoset backstage_SNOU&Dubovets from snou project on Vimeo.


So the whole space of the apartment eventually represents a single sculpture with 'implanted' elements necessary for a comfortable living: furniture, lighting, equipment, sanitary wares, some objets d’art referring to the well-known examples of contemporary art (such as textual and font constructs once used by avant-gardists of the early 20th century and nowadays exploited by some artists and sculptures). Main complexities of the project implementation have been connected with creating the perception of the space unity and integrity. The space unity has been achieved due to the applied technique of partitions absence. Even the bathroom has been separated with glass, though with the possibility of its ‘frosting’. ‘Smart-glass’ technology engaged made it possible to translate the author's idea into life to the fullest. As a result, the YES apartment worked out in the context of the owner's personality, his hobbies and attitudes, and finally performs the synthesis of the author's perception of the man-and-architecture, the man-and-space ideas. So one becomes a reflection of another.