Ru En

Snou Project main page

Krater. Art Center ( 2010-03-30 )

Reconstruction of the mill building. This mill was built in 1914 in Lineinaya Street (now Pushkin Street) of Engels town, so far the citizens still call it Shcherbakov Mill.
FLOODS IN 1926. As a result of the nationalization process taken place in Russia in the 20’s of XX century, the mill owner has lost his ownership of the mill and went on working as an employee at the mill. During the floods in the 1926 the town was flooded with the raged Volga river in a few hours; the evacuated population was relocated into the wagons placed on the mill railway spur.
Nowadays the mill building is an industrial heritage. The functionality of the mill has been preserved: an operating flour plant is located here with a sanitary protection zone of 300 m radius. Such an area is big enough for a central part of such a small town as Engels.
Due to this project it was decided to relocate the now existing and operating flour plant to another place, while the historically valuable mill building was decided to reconstruct into an ART-CENTER, the latter being within walking distance of Teatralnaya Street and thus contributing to the entire culture atmosphere of the town. The relocation of the existing mill to another place might provide for the development of a new residential district of the town.
EXISTING CONDITIONS. The ART-CENTER is supposed to be divided into two functional zones. The first zone shall be presented by the mill building with the redesigned insides and introduced art-galleries, art-managers’ offices, art studios, a hotel for those from other cities, a restaurant and a cafe on the top floor overlooking the town through the glass roof. The access to the restaurant shall be separate and effected directly from the CENTER area by the escalator. The second zone shall be presented by an exhibition hall located in a separately erected building with an accessible roof area (a place for installations and art-events). The whole ART-CENTER territory shall be realized as a waterspace (with a number of shallow pools with potential for their draining when necessary) creating an allusion to this area flooding happened many years ago, thus taking the mill building back to its initial critical environment.